Koningsdag programma 2024

TIJDACTIVITEITLOCATIE
09.00 - 09.10 uurKlokgeluiGrote Kerk en Pieterskerk
09.00 - 13.00 uurJeugdmarkt-RuilbeursWakkerendijk, De Waag, Jhr C Röelllaan en Kerkstraat
09.00 - 16.00 uurZwarte marktWakkerendijk, De Waag, Jhr C Röelllaan en Kerkstraat
09.30 - 10.00 uurAubadeHet Oude Raadhuis
10.00 - 20.00 uurStraatfestivalEvenemententerrein, Wakkerendijk en Kerkstraat
10.00 - 12.00 uurKinderspelenKerkstraat
10.00 - 13.00 uurSimultaanschakenWakkerendijk
10.00 - 16.00 uurTorenklimmen
Grote Kerk
10.00 - 16.00 uurOudheidkamer openRaadhuislaan 2-A
10.30 - 11.30 uurSolexraceTorenzicht (start bij Chinees van Eemnes)
11.00 - 11.30 uurDansoptredenEvenemententerrein
11.00 - 15.00 uurMega-klimnet/touwladder en springkussen
Evenemententerrein
11.00 - 15.00 uurPanna-voetbalEvenemententerrein
11.00 - 16.00 uurObstacle RunEvenemententerrein
11.30 - 13.00 uurSterkste mannen van EemnesBraadkamp
13.15 - 14.00 uurSjeeskeuringParklaan en Torenzicht
14.00 - 15.30 uurRingsteken voor sjezenTorenzicht
15.30 - 16.15 uurTonnetje stekenKerkstraat

KLOKGELUI EEMNESSER
Het Gilde zal de klokken van de Grote Kerk aan de Kerkstraat en het Dikke Torentje als vanouds vakkundig en vrolijk laten luiden. Een bezoek aan dit werk is de moeite waard.

JEUGDMARKT
Ben je jonger dan 16 jaar, dan kun je meedoen aan de jeugdmarkt. Je hoeft je niet vooraf aan te melden, want je mag gewoon met je spullen tussen de kramen van de Zwarte Markt gaan zitten. Dit mag alleen niet overal. Zo hier en daar is op straat belijning aangebracht om de doorgang vrij te houden voor hulpdiensten. In dat geval mag je alleen achter de belijning gaan zitten, niet ervoor. En soms moet er ruimte blijven voor andere activiteiten, dat is dan aangegeven. Ga daar niet zitten, want dan loop je het risico te moeten verplaatsen. Als je met de auto gebracht wordt, moet je wel heel vroeg zijn, want anders kun je er vanwege de drukte niet meer bij. Om 7.30 sluiten we het feestcentrum af en dienen alle auto’s verplaatst te zijn. Het is niet toegestaan vanuit de auto of een aanhanger spulletjes te verkopen. We gaan er van uit dat de jeugdmarkt tot ongeveer 13:00 uur duurt. Jeugdige muzikanten zijn extra welkom. Neem je muziekinstrument(en) mee en wie weet wordt dit je muzikale doorbraak. Ook zou je je goocheldoos mee kunnen nemen of kun je bijvoorbeeld toneel- of poppenkastspelen. Het is niet toegestaan om etenswaar en drank te verkopen.

ZWARTE MARKT
Zoals elk jaar is er ook dit jaar weer de Zwarte Markt in het dorpscentrum. Op deze markt heerst altijd een gezellige sfeer en om dat zo te houden zien wij erop toe dat de markt blijft waarvoor ze bedoeld is: het verkopen van overtollige of zelfgemaakte spulletjes en het promoten van verenigingen. Wat we niet willen is het organiseren van een commerciële markt met fabrieksartikelen en eet- en drinkwaren.

AUBADE
Op de trappen van Het Oude Raadhuis aan de Wakkerendijk zal burgemeester Roland van Benthem namens de Koning uw felicitaties in ontvangst nemen. Ook worden de Eemnessers die recent een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen extra in het zonnetje gezet. We zingen uitbundig samen met ‘De Weidevogels’, onder leiding van Leon Lutterman en proosten met elkaar op onze Koning. Zingt en proost u mee?

STRAATFESTIVAL
Op diverse plaatsen in het dorpscentrum treden wederom verrassende artiesten op zodat u zich de gehele dag volop kunt vermaken. Elders in deze Feestkrant kunt u lezen wie er waar en wanneer optreedt.

KINDERSPELEN
Al jaren vermaken honderden kinderen zich kostelijk in de Kerkstraat met verschillende spelletjes. Lekker vertrouwd met het bekende kaasspel, de mega zenuwspiraal, blikgooien en zoenvangen. En natuurlijk kun je je laten schminken. Als je alle spelletjes doet, krijg je na afloop een lekker zakje snoep, want dat heb je dan wel verdiend! Meld je van tevoren wel even aan (gratis) aan het begin van de Kerkstraat.

SIMULTAAN SCHAKEN
Elke donderdagavond speelt schaakvereniging Het Dikke Torentje in de Bongerd. Daar wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van de grote denkers van Eemnes en staan er met regelmaat competities op het programma om de krachten te testen. Op Koningsdag kan iedereen zijn schaakvermogen testen in het ‘straatgevecht’ op de Wakkerendijk. Doet u mee?

TORENKLIMMEN
Ook de Historische Kring Eemnes doet in 2024 weer mee om er een topdag van te maken. Traditioneel kan ook dit jaar weer de toren van de Grote of Sint-Nicolaaskerk aan de Kerkstraat worden beklommen. Via de wenteltrap met ontelbare treden, een belevenis op zich, klim je naar het hoogste punt van Eemnes.

SOLEXRACE
Op het vertrouwde parcours van Torenzicht, Plantsoen, Parklaan en Rutgers van Rozenburglaan rijden we ook dit jaar weer de Solexrace. In de Feestkrant leest u meer over deze rit en het thema van dit jaar. Let wel, de normale regels voor bromfietsers gelden, dus: minimumleeftijd 16 jaar en helm (of eitje) verplicht! Deelnemers kunnen zich vanaf 10:15 uur melden op de Braadkamp. Deelname is op eigen risico.

DANSOPTREDEN
Komt dat zien! Komt dat zien! Ook dit jaar is Danscompagnie Eemnes weer van de partij tijdens Koningsdag. Van stoer hip hop tot sierlijk ballet, jong en oud laten verschillende dansstijlen zien tijdens het optreden. Dit jaar nemen de dansers jullie mee door het verhaal van The Greatest Showman. Een verhaal over hoe vriendschap en samenwerking verschillen kunnen overwinnen. Dit alles overgoten met een circus-tintje. Onze dansers staan weer klaar om er een spectaculair optreden van te maken. Zien wij jou daar? Tot dans!

MEGA_KLIMNET/TOUWLADDER EN SPRINGKUSSEN
NIET GESCHIKT VOOR EEMNESSERS MET HOOGTEVREES!
Vond je de klimwiek van vorig jaar appeltje eitje? Nou, dan kun je dit jaar helemaal je hart ophalen. We hebben een eyecatcher waar niemand omheen kan. Op het Landje van Staal vind je, hangend in een grote kraan, een mega klimnet van maar liefst 15 meter hoog. Om de absolute top te bereiken, trotseer je via een touwladder de laatste 5 meter om vervolgens te genieten van het prachtige uitzicht over een feestend Eemnes en zijn groene polder waarop je nooit uitgekeken raakt. Zwaan buitensport is aanwezig om de durfals te begeleiden. Deelname is gratis en de minimum leeftijd om te klimmen is 12 jaar. De jongere kinderen kunnen zich, veilig op de grond, uitleven op het springkussen.

PANNAVOETBAL
Het immens populaire pannavoetbal mag ook deze Koningsdag niet ontbreken. Op het Evenemententerrein staat de kooi waarin deze vorm van straatvoetbal gehouden wordt. Laat jij zien hoe je met vliegensvlug voetenwerk een punt kunt scoren? Voor de beginneling en voor gevorderden, voor vaders en zonen, moeders en dochters; iedereen krijgt de kans om een paar minuten zijn of haar voetbaltalent te showen.

OBSTACLE RUN
Ben je sportief en barst je van de energie? Dan kun je je op Koningsdag volledig uitleven in een Obstacle Run. Ga jij de strijd aan met je vrienden of vriendinnen, of daag je gewoon lekker jezelf uit? Op Koningsdag moet je niets en mag je van alles. Je vindt de Obstacle Run op het Evenemententerrein. Leeftijd vanaf 6 jaar, deelname voor eigen risico. Deelname is gratis.

STERKSTE MANNEN VAN EEMNES
Ook dit jaar nemen de rauwdouwers van Eemnes het tegen elkaar op om de felbegeerde titel: “Sterkste mannen van Eemnes” in de wacht te slepen. De welbekende trekkertrekopdracht zit ook dit jaar in het programma en er zijn wat aanpassingen getroffen rondom het Boomstamflippen. Kom allemaal op Koningsdag naar de Braadkamp om net zoals voorheen de sterkste mannen van Eemnes tegen elkaar te zien strijden en aan te moedigen.

SJEESKEURING
De deelnemers aan het ringsteken verzamelen zich vanaf dit moment op de Rutgers van Rozenburglaan en de Parklaan. De aanspanningen zien er op hun best uit: de paarden en pony’s beslagen, de manen gekamd, de koetsier is op zijn paasbest, de leidsels zijn ingevet, de rijtuigen gepoetst en voorzien van een mooie versiering. Niets is aan het toeval overgelaten. De mooiste aanspanning verdient een prijs.

RINGSTEKEN VOOR SJEZEN
Gebroederlijk staan de toeschouwers schouder aan schouder op de Torenzicht om vooral niets te missen van dit fraaie schouwspel van spanning en aanspanning. Geblokte pony’s, robuuste paarden en ranke hackney’s tonen zich van hun beste kant. De trotse koetsiers en hun goedlachse passagiers concentreren zich op dat nietige ringetje hoog in de lucht. Dankzij het smeuïg en deskundige commentaar van Bert Majoor volgt u de zaken op de voet, zelfs als het zicht u even ontnomen wordt.

TONNETJE STEKEN
Als haringen in een ton verdringt het publiek zich jaarlijks bij het tonnetje steken in de Kerkstraat. Toch zijn er slechts weinigen die het aan durven zelf in het karretje plaats te nemen om met het risico van een nat pak de helling af te glijden. Wij geven het u ook te doen om onder het toeziend oog van een veelkoppig publiek de zenuwen de baas te blijven en deze bijna onmogelijke opdracht te vervullen. De toeschouwers zien eigenlijk niets liever dan een mislukte poging met een nat pak tot gevolg. Niettemin is de bewondering groot voor de uiteindelijke winnaar. Vanaf 15.15 uur kunnen deelnemers vanaf 16 jaar zich ter plaatse opgeven.

Alle activiteiten en tijden zijn onder voorbehoud.