Koningsdag programma 2023

TIJDACTIVITEITLOCATIE
09.00 - 09.10 uurKlokgeluiGrote Kerk en Pieterskerk
09.00 - 13.00 uurJeugdmarkt-RuilbeursWakkerendijk, De Waag, Jhr C Röelllaan en Kerkstraat
09.00 - 16.00 uurZwarte marktWakkerendijk, De Waag, Jhr C Röelllaan en Kerkstraat
09.30 - 10.00 uurAubadeHet Oude Raadhuis
10.00 - 20.00 uurStraatfestivalEvenemententerrein, Wakkerendijk en Kerkstraat
10.00 - 12.00 uurKinderspelenKerkstraat
10.00 - 13.00 uurSimultaanschakenWakkerendijk
10.00 - 16.00 uurTorenklimmen
Grote Kerk
10.00 - 16.00 uurOudheidkamer openRaadhuislaan 2-A
10.30 - 11.30 uurSolexraceTorenzicht (start bij Chinees van Eemnes)
11.00 - 11.30 uurDansoptredenEvenemententerrein
11.00 - 15.00 uurKlimwiek en springkussen Evenemententerrein
11.00 - 15.00 uurPanna-voetbalEvenemententerrein
11.00 - 16.00 uurFree Run BaanEvenemententerrein
11.30 - 13.00 uurSterkste mannen van EemnesBraadkamp
13.15 - 14.00 uurSjeeskeuringParklaan en Torenzicht
14.00 - 15.30 uurRingsteken voor sjezenTorenzicht
15.30 - 16.15 uurTonnetje stekenKerkstraat

KLOKGELUI EEMNESSER
Het Gilde zal de klokken van de Grote Kerk aan de Kerkstraat en het Dikke Torentje als vanouds vakkundig en vrolijk laten luiden. Een bezoek aan dit werk is de moeite waard.

JEUGDMARKT
Ben je jonger dan 16 jaar, dan kun je meedoen aan de jeugdmarkt. Je hoeft je niet vooraf aan te melden, want je mag gewoon met je spullen tussen de kramen van de Zwarte Markt gaan zitten. Dit mag alleen niet overal. Zo hier en daar is op straat belijning aangebracht om de doorgang vrij te houden voor hulpdiensten. In dat geval mag je alleen achter de belijning gaan zitten, niet ervoor. En soms moet er ruimte blijven voor andere activiteiten, dat is dan aangegeven. Ga daar niet zitten, want dan loop je het risico te moeten verplaatsen. Als je met de auto gebracht wordt, moet je wel heel vroeg zijn, want anders kun je er vanwege de drukte niet meer bij. Om 7.30 sluiten we het feestcentrum af en dienen alle auto’s verplaatst te zijn. Het is niet toegestaan vanuit de auto of een aanhanger spulletjes te verkopen. We gaan er van uit dat de jeugdmarkt tot ongeveer 13:00 uur duurt. Jeugdige muzikanten zijn extra welkom. Neem je muziekinstrument(en) mee en wie weet wordt dit je muzikale doorbraak. Ook zou je je goocheldoos mee kunnen nemen of kun je bijvoorbeeld toneel- of poppenkastspelen. Het is niet toegestaan om etenswaar en drank te verkopen.

ZWARTE MARKT
Zoals elk jaar is er ook dit jaar weer de Zwarte Markt in het dorpscentrum. Op deze markt heerst altijd een gezellige sfeer en om dat zo te houden zien wij erop toe dat de markt blijft waarvoor ze bedoeld is: het verkopen van overtollige of zelfgemaakte spulletjes en het promoten van verenigingen. Wat we niet willen is het organiseren van een commerciële markt met fabrieksartikelen en eet- en drinkwaren.

AUBADE
Op de trappen van Het Oude Raadhuis aan de Wakkerendijk zal burgemeester Roland van Benthem namens de Koning uw felicitaties in ontvangst nemen. Ook worden de Eemnessers die recent een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen extra in het zonnetje gezet. We zingen uitbundig samen met ‘De Weidevogels’, onder leiding van Leon Lutterman en proosten met elkaar op onze Koning. Zingt en proost u mee?

STRAATFESTIVAL
Op diverse plaatsen in het dorpscentrum treden wederom verrassende artiesten op zodat u zich de gehele dag volop kunt vermaken. Elders in deze Feestkrant kunt u lezen wie er waar en wanneer optreedt.

KINDERSPELEN
Al jaren vermaken de kinderen zich kostelijk in de Kerkstraat met een tiental verschillende spelletjes. Naast bekende spelletjes als het kaasspel, eieren gooien of zoen vangen staan er dit jaar ook een aantal nieuwe spelletjes opgesteld. Als je alle spelletjes doet, krijg je na afloop een lekker zakje snoep, want dat heb je dan wel verdiend! Van tevoren moet je je wel even (gratis) aanmelden aan het begin van de Kerkstraat

SIMULTAAN SCHAKEN
Schaakvereniging het Dikke Torentje heeft een aantal grote denkers in haar ledenbestand. Het Dikke Torentje is dan ook een gevreesde tegenstander voor menige schaakvereniging in de regio. Vandaag wordt een straatgevecht geleverd op de Wakkerendijk. Doet u mee?

TORENKLIMMEN
In de toren van de Grote of Nicolaaskerk kan voor slechts één euro via de torenwenteltrap met ontelbare treden klim je naar het ‘hoogste’ punt van Eemnes worden geklommen. Bij mooi weer zijn de Domtoren in Utrecht en de hoogbouw in Amsterdam te zien, evenals de noordrand van de Veluwe. En …. bij minder mooi weer is de tocht naar boven is op zich al een belevenis! De toegang tot de toren is open vanaf de parkeerplaats van de kerk aan de kant van de Torenzicht.

SOLEXRACE – DE HELMPROEF
Solexrijders, rijden zonder helm is niet meer!
Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om een goedgekeurde helm te dragen op een snorfiets. Door een helm te dragen verminder je de kans op (ernstig) hoofdletsel bij een ongeval. Er zijn geen uitzonderingen op de helmplicht mogelijk – zelfs onze petitie voor een eenmalige uitzondering voor de befaamde Eemnesser Solex race mocht niet baten – de geduchte race moet voortaan met een helm worden gereden. Daarom hebben wij voor dit jaar de helmproef bedacht. Laat je creativiteit de vrije loop en tover je helm om in een echte eye-catcher en show hem op onze ‘Pit-walk’, een soort catwalk show maar dan met een unieke twist. Op het parcours zullen wij diverse, ludieke tests doen om de helmen te testen die de solexrijders dragen. Het begint allemaal met de ouderwetse botsproef waarmee je met de hardste klap de meeste punten zal scoren. Gevolgd door een zeer lokale regentest waarbij gekeken wordt hoe waterproof je helm is. Ook wordt getest of de helm wel goed op je hoofd past en of de aangebrachte creaties niet het zicht belemmeren. Tot slot wordt er gekeken of je helm bestand is tegen extreme temperaturen van -20 tot 50 graden Celsius. Als je helm alle proeven heeft doorstaan, ontvang je het ECEemnes keuringslogo, zodat iedereen kan zien dat deze goedgekeurd is volgens de Europese Eemnesser richtlijnen. Voor het publiek wordt dit een spektakel om niet te vergeten. Snelheid is nog steeds van groot belang bij de botsproef, dus wees niet bang, zet je helm op en we zien je graag aan de start van deze spectaculaire Solexrace!

DANSOPTREDEN
Ook dit jaar is Danscompagnie Eemnes weer van de partij tijdens Koningsdag. Van stoer hiphop tot sierlijk ballet, jong en oud laten verschillende dansstijlen zien tijdens het optreden op het Evenemententerrein. Laat je betoveren, ontroeren, meevoeren of verbazen door het danstalent uit onze dansschool. Onze dansers staan te trappelen om er een mooi optreden van te maken. Zien wij jou daar? Tot dans!

KLIMWIEK EN SPRINGKUSSEN
Trotseer op Koningsdag deze 8 meter hoge klimwiek. Bereik jij het hoogste punt? Deze klimwand is gemaakt van een oude molenwiek en staat 4 uur lang op ons evenemententerrein. Klimmen in een oude windmolen wiek heeft vast nog nooit iemand gedaan en daarom is dit een unieke kans! Blijf je liever wat lager bij de grond, dan is er naast een springkussen nog veel meer te beleven.

PANNAVOETBAL
Het immens populaire pannavoetbal mag ook deze Koningsdag niet ontbreken. Op het Evenemententerrein staat de kooi waarin deze vorm van straatvoetbal gehouden wordt. Laat jij zien hoe je met vliegensvlug voetenwerk een punt kunt scoren? Voor de beginneling en voor gevorderden, voor vaders en zonen, moeders en dochters; iedereen krijgt de kans om een paar minuten zijn of haar voetbaltalent te showen.

FREERUN PARCOURS
Dit jaar tovert RMB Freerun Academy een deel van het evenemententerrein om tot een heus freerunfestijn. RMB Freerun Academy is een school waar groei en plezier voorop staan. Waar je op je eigen niveau uitdagingen aangaat en je je grenzen kunt verleggen. Tussen 11.00-16.00 verzorgen wij diverse workshops, maar kun je ook zelf af je tricks oefenen op ons stoere en grote freerun parcours. Leeftijd vanaf 6 jaar, deelname op eigen risico en is uiteraard gratis.
Wist je dat: er elke maandag van 17.00-18.00 in het Huis van Eemnes al freerunles wordt gegeven? Opgeven voor een gratis proefles kan via rmbfreerun@hotmail.com of 06-14481481.

STERKSTE MANNEN VAN EEMNES
Ook dit jaar nemen de rauwdouwers van Eemnes het tegen elkaar op om de felbegeerde titel: “Sterkste mannen van Eemnes” in de wacht te slepen. De welbekende trekkertrekopdracht zit ook dit jaar in het programma en er zijn wat aanpassingen getroffen rondom het Boomstamflippen. Kom allemaal op Koningsdag naar de Braadkamp om net zoals voorheen de sterkste mannen van Eemnes tegen elkaar te zien strijden en aan te moedigen.

SJEESKEURING
De deelnemers aan het ringsteken verzamelen zich vanaf dit moment op de Rutgers van Rozenburglaan en de Parklaan. De aanspanningen zien er op hun best uit: de paarden en pony’s beslagen, de manen gekamd, de koetsier is op zijn paasbest, de leidsels zijn ingevet, de rijtuigen gepoetst en voorzien van een mooie versiering. Niets is aan het toeval overgelaten. De mooiste aanspanning verdient een prijs.

RINGSTEKEN VOOR SJEZEN
Gebroederlijk staan de toeschouwers schouder aan schouder op de Torenzicht om vooral niets te missen van dit fraaie schouwspel van spanning en aanspanning. Geblokte pony’s, robuuste paarden en ranke hackney’s tonen zich van hun beste kant. De trotse koetsiers en hun goedlachse passagiers concentreren zich op dat nietige ringetje hoog in de lucht. Dankzij het smeuïg en deskundige commentaar van Bert Majoor volgt u de zaken op de voet, zelfs als het zicht u even ontnomen wordt.

TONNETJE STEKEN
Als haringen in een ton verdringt het publiek zich jaarlijks bij het tonnetje steken in de Kerkstraat. Toch zijn er slechts weinigen die het aan durven zelf in het karretje plaats te nemen om met het risico van een nat pak de helling af te glijden. Wij geven het u ook te doen om onder het toeziend oog van een veelkoppig publiek de zenuwen de baas te blijven en deze bijna onmogelijke opdracht te vervullen. De toeschouwers zien eigenlijk niets liever dan een mislukte poging met een nat pak tot gevolg. Niettemin is de bewondering groot voor de uiteindelijke winnaar. Vanaf 15.15 uur kunnen deelnemers vanaf 16 jaar zich ter plaatse opgeven.

Alle activiteiten en tijden zijn onder voorbehoud.