KLEINKUNST FESTIVAL

Kort en Kleinkunst Festival
Donderdag 12 september  19.15 – 22.00

Tijdens het Kort en Kleinkunst Festival ziet de bezoeker drie verschillende voorstellingen op drie (van de zeven) bijzondere locaties rondom de feesttent. Er is keus uit 7 verschillende passe-partouts (zie verder op pagina), waarop diverse combinaties van artiesten staan.

De avond start om 19.15 met een korte uitleg over het Kort en Kleinkunst Festival. Vervolgens wordt het publiek in groepen begeleid naar de locatie, waar het om 19.30, 20.30 en 21.30 een voorstelling ziet. Elke voorstelling duurt een half uur. In het tussenliggende half uur is er tijd om te wisselen van locatie en even snel wat te drinken in de feesttent of in de kelder van Het Oude Raadhuis.

Na afloop, om ca. 22.00 uur krijgt men tegen inlevering van het passe-partout een consumptie bij de bar van de feesttent. Voor de liefhebbers kunnen de voetjes nog even van de vloer met onze verrassingsact.

Kaarten zijn verkrijgbaar à €15,- in de voorverkoop, of – indien niet uitverkocht – vanaf vrijdag 6 september in de feesttent.

DE PASSE-PARTOUTS

PASSE-PARTOUT 1
AanvangArtiestLocatie - Wakkerendijk
19.30 uurBUÉEFam. Overeem - nr.22
20.30 uurNathalie BaartmanN.Makker - nr.42
21.30 uurTangarineG.Staal - nr.27
PASSE-PARTOUT 2
AanvangArtiestLocatie - Wakkerendijk
19.30 uurMarlene BakkerSmederij Eek - nr.9
20.30 uurDe Aimabele SchoftenHet Oude Raadhuis kelder - nr.30
21.30 uurBeth & FloG. v. Valkengoed - nr.29
PASSE-PARTOUT 3
AanvangArtiestLocatie - Wakkerendijk
19.30 uurBeth & FloG. v. Valkengoed - nr.29
20.30 uurFernando LameirinhasStadwijk - nr.52
21.30 uurBUÉEFam. Overeem - nr.22
PASSE-PARTOUT 4
AanvangArtiestLocatie - Wakkerendijk
19.30 uurNathalie BaartmanN.Makker - nr.42
20.30 uurMarlene BakkerSmederij Eek - nr.9
21.30 uurFernando LameirinhasStadwijk - nr.52
PASSE-PARTOUT 5
AanvangArtiestLocatie - Wakkerendijk
19.30 uurFernando LameirinhasStadwijk - nr.52
20.30 uurTangarineG.Staal - nr.27
21.30 uurDe Aimabele SchoftenHet Oude Raadhuis kelder - nr.30
PASSE-PARTOUT 6
AanvangArtiestLocatie - Wakkerendijk
19.30 uurTangarineG.Staal - nr.27
20.30 uurBeth & FloG. v. Valkengoed - nr.29
21.30 uurMarlene BakkerSmederij Eek - nr.9
PASSE-PARTOUT 7
AanvangArtiestLocatie - Wakkerendijk
19.30 uurDe Aimabele SchoftenHet Oude Raadhuis kelder - nr.30
20.30 uurBUÉEFam. Overeem - nr.22
21.30 uurNathalie BaartmanN.Makker - nr.42

DE ARTIESTEN

Beth & Flo
Beth & Flo – klassiek met een ‘vleugeltje’ theater. Twee eigenzinnige pianistes. Dat zijn Claudette Verhulst en Elsbet Remijn, beiden afgestudeerd in de master klassiek piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als pianoduo Beth & Flo maken zij een klassiek recital vrolijk en verrassend, en een tikkie theatraal. Braaf op de pianokruk blijven zitten? Beter niet! Hun optreden houdt het midden tussen een traditioneel concert en een cabaretprogramma. Maar vergis je niet – Beth & Flo zijn pianistes om bloedserieus te nemen. Dat zijn ze zelf namelijk ook: bloedserieus in hun passie voor klassieke muziek én in hun missie om die muziek toegankelijk te maken voor iedereen.
www.bethflo.com

BUÉE – ‘easy, jazzy, swingy’
Natuurlijk mogen ook dit jaar artiesten uit eigen dorp niet ontbreken op het Kort en Kleinkunst Festival. BUÉE, de Band uit Eemnes, is al vele jaren een muzikaal begrip in Eemnes en omstreken en heeft in de loop der jaren verschillende formaties en muzikale stromingen gekend.
BUÉE in de huidige vorm bestaat sinds eind 2016. Sindsdien neemt Astrid Knaap haar gitaar ter hand en vervult behalve een instrumentale ook een vocale rol. Na het vertrek van pianist André, werd de nood een deugd en heeft deze onverwachte wending een genrewisseling met zich mee gebracht die BUÉE zelf omschrijft als “easy, jazzy, swingy”.
Jan van IJken, Ida de Jong en Rob Hondius spelen al jaren in BUÉE en kunnen terugblikken op vele optredens op diverse locaties. Hun lange muzikale carrière met veel ervaring in o.a. Big Bands en andere combo’s is terug te horen in verrassende solo’s en improvisaties.
www.buee.nl

Marlene Bakker
Marlene Bakker is een opvallende verschijning in het Groningstalig circuit. Jong, vrouw, eigenzinnig en gezegend met een prachtige stem. Haar eigen werk bezorgt haar een geheel eigen plekje binnen de Nederlandse muziekscene.
Haar in 2018 verschenen debuutalbum RAIF is inmiddels landelijk veelgeprezen en ontving onder andere een vijfsterren recensie in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. De single ‘Waarkhanden’ gaat over terug gaan naar je roots na lang te zijn weggeweest. Heimwee en angst om terug te keren zijn vermengd in dit lied waarbij je kan concluderen dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan.
Ook zij die de taal niet machtig zijn, zullen worden geraakt door de filmische sfeer. Bol van verlangen, weemoed en romantiek. Laat je meevoeren in een unieke luisterervaring waarin Marlene zingt over de magie van het noorden en waar het aardse Gronings naadloos aansluit op de hedendaagse indiepop.
www.marlenebakker.nl

De Aimabele Schoften – Wijncabaret
De Aimabele Schoften zijn liefhebbers van het leven en daar hoort regelmatig een goed glas wijn bij. Dat zij over dit goddelijke vocht een muzikaal cabaret hebben gemaakt is dus niet zo verwonderlijk. Izak, Ferdinand en Marcel bekijken de wijn van meerdere kanten.
Een ode wordt zo maar afgewisseld met een afkraker. Er komt een oom voorbij die op feestjes interessant doet over wijn. Wat moet je zeggen als je een glas aangeboden krijgt? Wanneer sta je voor lul? Er blijken ook een aantal lijntjes te lopen tussen wijn en vrouwen. Spannend! Wat weten we eigenlijk over wijn? En wat valt er nog te leren?
Frankrijk komt voorbij, het vinologisch basisland. Er valt een fles te winnen. Het publiek wordt uitgedaagd om zelf druiven te gaan stampen. Er zijn verhalen. Er is muziek. En goeie teksten. Geschreven met een mooie fles binnen handbereik.
‘Ik drink nooit meer dan genoeg voor me is’ is het motto van de Schoften. Het kan niet op.
www.wijncabaret.info

Tangarine
Het Folkduo ‘Tangarine’ wordt gevormd door de tweelingbroers Sander en Arnout Brinks. Vanaf hun 12e begonnen de broers met het schrijven en componeren van liedjes, deels met invloeden van hun helden Simon & Garfunkel, The Beatles en Bob Dylan. De broers waren al flink wat jaren bezig, toen ze in 2013 doorbraken als huisband bij de Wereld Draait Door.
Inmiddels is er wel het een en ander veranderd in hun levens: de broers staan nog wel samen op het podium, maar ze zijn ieder andere wegen ingeslagen. In 2017 hield de één zijn eerste kind in zijn armen, terwijl het huwelijk van de ander op hetzelfde moment stukliep. Het is voor het eerst in hun bestaan als eeneiige tweeling dat hun levens niet langer gelijk oplopen. Deze ontregelde broederschap klinkt door in hun theatertour ‘Uiteen’ en op hun nieuwste album Because of you. Tangarine is niet langer een loepzuivere folkband. Hun muziek is grilliger geworden.
www.thisistangarine.com

Nathalie Baartman
In 2017 was ze er ook al. Tegen de achtergrond van de aluminium camper van Gerard Staal stak ze een droogkomisch verhaal af over Badr de hond en nam ze buikdansend en zingend haar publiek mee naar haar Twentse roots. Voor iedereen die haar toen gemist heeft of voor iedereen die haar dolgraag nog eens wil zien, staat ze dit jaar weer op het programma. Dit keer met elementen uit ‘Breek’, haar zevende voorstelling.
‘Breek’ is een subtiel-hilarische voorstelling over ontheemd zijn. Met het ongemak van stilte. Op het randje van de gekte. ‘Mensen denken van mij dat ik elke avond om elf uur mijn moestuin inloop om al mijn courgettes persoonlijk welterusten te wensen’, aldus Nathalie Baartman.
Nathalie Baartman is cabaretier en trekt sinds 2006 langs de Nederlandse theaters. Daarnaast schrijft ze ook columns voor De Twentsche Courant/Tubantia en het radioprogramma Vroege Vogels.
www.nathaliebaartman.nl

Fernando Lameirinhas
Fernando Lameirinhas, begenadigd componist en tekstschrijver en als meeslepend zanger en gitarist een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland, is in 1944 geboren in Porto, Portugal.
In 1959 verhuisde het gezin naar Charleroi, in België, omdat vader Lameirinhas, verdacht van linkse sympathieën, moest vluchten voor het regime van Salazar. Hier begon de muzikale opleiding van Fernando en zijn drie jaar jongere broer Antonio, die hem tot op de dag van vandaag bijstaat als bassist en zanger. In 1975 verhuisde Fernando naar Amsterdam en na een rijke muzikale carrière, was vanaf Lagrimas E Risos (1993) Lameirinhas’ stijl uitgekristalliseerd: een eigen kijk op de fado, vermengd met samba, chorinho, Kaapverdiaanse morna, jazz en pop. Hartstochtelijk, melancholiek en swingend. De saudade, het heimwee, is nooit ver weg, maar uiteindelijk is je huis in je hart. Omdat hij een hekel heeft aan grenzen, die hij ziet als kooien, werkt hij ook geregeld samen met musici uit andere genres en culturen, zoals Raymond van het Groenewoud, Frank Boeijen, Hennie Vrienten, Bløf, Paul de Leeuw, de Malagassische zanger-accordeonist Régis Gizavo, de Kaapverdische zangeres Dina Medina, de Hindoestaanse Droeh Nankoe en Stef Bos.
In januari 2015 werd Fernando geridderd, omwille van zijn bijzondere verdiensten voor de wereldmuziek in zijn algemeenheid en de fado in het bijzonder.
www.lameirinhas.net